Sc Ariadne Impex Srl

Tel:0267-314986, Email:office@ariadneimpex.ro

Motorul Stirling este o masina termica cu aer cald cu ciclu inchis regenerativ, unde fluidul de lucru se afla intr-un spatiu inchis. Acesta este numit sistem termodinamic. La masinile cu ciclu deschis, cum este motorul cu ardere interna, se produce un permanent schimb de fluid de lucru cu sistemul termodinamic inconjurator ca parte a ciclului termodinamic.

Termenul de “regenerativ” se refera la utilizarea unui schimbator de caldura intern care mareste semnificativ randamentul potential al motorului Stirling.

Motorul Stirling atinge cel mai mare apogeu in procesul de transformare a energiei termice in lucru mecanic, teoretic pana la randamentul maxim al ciclului Carnot, desi in paractica acesta este redus de proprietatile gazului de lucru si a materialelor utilizate. Coeficientul de frecare, conductivitatea termica, punctul de topire cat si deformarea plastica ar contribui semnificativ la reducerea randamentului.

Acest motor poate functiona pe baza unei surse de caldura indiferent de calitatea acesteia, fie ea energie solara, chimica sau nucleara.

Motoarele Stirling sunt mai silentioase si mai economice decat cele cu ardere interna, pot fi mai sigure in functionare si nu au nici cerinte mari de intretinere. Motorul Stirling este cu ciclu inchis, deci, contine o cantitate determinata de gaz, de cele mai multe ori aer, hidrogen sau heliu. La acest tip de motor nu sunt necesare supape. Gazul motorului parcurge un ciclu format din 4 transformari – sau timpi – incalzire, destindere, racire si compresie. Ciclul se produce prin miscarea gazului inainte si inapoi intre schimbatoarele de caldura cald si rece. Schimbul de caldura cald este in contact cu o sursa de caldura externa (arzator de combustibil), iar schimbatorul de caldura rece este in legatura cu un radiator extern (radiator cu aer). Schimbarea temperaturii atrage dupa sine modificarea presiunii, in timp ce miscarea pistonului contribuie la compresia si destinderea alternativa a gazului.

Fluidul se comporta conform legilor gazelor perfecte, ce descriu relatia dintre presiune, temperatura si volum. Fiind intr-un spatiu inchis, gazul la incalzire va produce o crestere de presiune ce va actiona asupra pistonului de lucru cauzand deplasarea acestuia. La racirea gazului procesul este invers si presiunea  scade.

Motoarel Stirling clasice sunt de trei tipuri constructive:

-motoare Stirling de tip Alfa

-motoare de tip Beta ,

-motoare de tip Gama

 

Motorul Stirling fabricat de S.C.Ariadne Impex SRL este de tipul  gama cu cilindri paralel si carter uscat.

Detalii tehnice:

tipul =gama, capacitatea cilindrica=377 cmc, piston de refulare – diametrul=125 mm, piston de lucru –diametrul =100 mm, cursa = 48mm, presiunea de lucru= 5-6 bar, gazul de lucru= aer, puterea electrica  debitata = 100W la 300 grade C ; 300W la 520 grade C, turatia intre= 380 si 420 rot/min

 

Motorul este dotat cu generator trifazic fara perii si cu magneti neodymium si poate  produce  12V sau 24V in functie de cerinta clientului. In dotare exista un tablou de comanda care contine un converter pentru incarcare acumulatori  si un inverter de 1000W la 220V.

 

Motorul Stirling, generator trifazat, tablou de comanda.

 

Motorul poate fi montat pe orice tip de central termica cu conditia asigurarii incalzirii partii calde a motorului la cel putin 350- 550 grade C.

triciclete | Ariadne Impex SRL, Sf. Gheorghe, Covasna

A Duna TV-ben 25.01.2014-én bemutatott anyagot az udvarhelyi székely studio keszitette.